Schistosomiaza (bilharzioza). Răspunsuri la cele mai importante întrebări
DESPRE ACEASTĂ VERSIUNE A ARTICOLULUI
Data ultimei actualizări:
Volum: 5 paginiPagini convenționale, cu un volum aproximativ egal cu cel al unei pagini de carte.
Cuprins:
-
Schistosomiaza (bilharzioza). Răspunsuri la cele mai importante întrebări
- Ce este schistosomiaza?
- Cum se poate omul contamina cu schistosomiază?
- Cum ajung larvele schistosomelor în apă?
- Ce semne și simptome pot indica asupra contaminării cu schistosomiază?
- Ce trebuie făcut în cazul în care v-ați putut contamina? Ce analize și investigații poate propune medicul pentru a depista schistosomiaza?
- Ce tratament e necesar în caz de infestare cu schistosome?
- Cum pot preveni contaminarea cu schistosome?
- Recomandările suplimentare de protecție împotriva helminților
Ce este schistosomiaza?
«Bună ziua! Planificăm, pentru câteva săptămâni, o călătorie în familie, în Cambodgia. Pe forumuri am citit tot felul de avertismente cum că turiștii ar putea să se infesteze cu schistosomiaza. Nu am auzit niciodată nimic despre această boală. Spuneți-mi, vă rog, ce reprezintă maladia? Este cu adevărat periculoasă și trebuie să iau măsuri speciale de precauție în timpul călătoriei?»
În medicină, termenul schistosomiază (sin.: bilharzioză) este întrebuințat pentru a desemna condiția oamenilor infestați cu helminți din specia Schistosoma. Acești paraziți ar putea fi, într-adevăr, foarte periculoși, fiind capabili să provoace complicații extrem de grave și chiar decesul bolnavului contaminat.
Mai jos, în articolul nostru, vă vom oferi răspunsuri la toate întrebările esențiale care pot apărea la oamenii ce-și planifică o călătorie în țări unde această infecție este răspândită pe larg.
Împreună cu alți viermi paraziți (fascioloza, clonorchoza, opistorchoza), agenții patogeni ai schistosomiazei fac parte din grupul trematodelor. Termenul acesta înseamnă «viermi plați».
Cum se poate omul contamina cu schistosomiază?
Schistosomiaza este răspândită pe larg în țările Africii, Orientului Mijlociu, ale Extremului Orient (inclusiv Japonia, China, Cambodgia, Laos, Thailanda), pe insulele Filipine și în țările Americii de Sud.
O evaluare generală a răspândirii schistosomiazei pe glob, efectuată în 2003, a demonstrat că, numai în țările africane, schistosomiaza ar fi putut infesta peste 200 de milioane de oameni.
Adulții și copiii se pot contamina cu schistosomiaza în urma contactului cu apa în care se conțin larvele paraziților respectivi. De cele mai multe ori, aceasta se întâmplă în timpul scăldatului, pescuitului în râuri și lacuri cu apă dulce sau în timpul trecerii prin vaduri.
Nimerind pe pielea omului, larvele schistosomiazei o străbat, pătrunzând în vasele sangvine, prin care migrează în regiunea organelor interne.
Ajungând în vasele sangvine ale intestinului sau ale vezicii urinare, larvele schistosomiazei își întrerup migrația și încep să crească. În decurs de 63-65 de zile, acestea se transformă în paraziți adulți, care încep să depună ouă. Femelele adulte ale schistosomiazei pot atinge de la 7 la 20 mm în lungime. Masculii sunt puțin mai mici.
Pe durata vieții (de la 3 la 30 de ani), o pereche de schistosome poate produce peste 600 de miliarde de ouă.
Ouăle depuse ale schistosomelor încep să migreze din vasele sangvine. Ouăele străpung vasele și, mai apoi, pereții vezicii urinare sau ai intestinului, nimerind în interiorul acestor organe, de unde sunt eliminate afară din organism cu urina sau cu scaunul.
Procesul de migrație a ouălor provoacă o reacție inflamatoare severă și, totodată, distruge țesuturile organelor interne.
Cum ajung larvele schistosomelor în apă?
Sursa larvelor de schistosome în bazinele acvatice sunt melcii de apă dulce, în organismul cărora acești paraziți trec prin primele lor etape de dezvoltare.
La rândul lor, melcii se contaminează, contactând cu larvele care eclozează în apă din ouăle eliminate cu scaunul sau cu urina oamenilor sau animalelor infestate cu schistosome (câini, pisici, porci, cai, capre, rozătoare).
Ce semne și simptome pot indica asupra contaminării cu schistosomiază?
Primul simptom al schistosomiazei ar putea fi înroșirea și pruritul pielii pe locul în care larva a pătruns în organism, dar mulți oameni (în special, adulți), care se infestează doar cu câteva larve de schistosome, pot să nu acuze niciun fel de simptome de boală.
Simptome mai vizibile pot să apară la 3-8 săptămâni de la contaminare: bolnavul acuză o creștere bruscă a temperaturii corpului, slăbiciune accentuată, friguri, dureri musculare, tuse, erupții asemănătoare cu alergia, dureri abdominale, diaree, sânge în urină, dureri în regiunea pelviană, ce se intensifică în timpul urinării ș.a..
La oamenii care nu merg la medic și nu efectuează un tratament, procesul de migrație a ouălor de schistosome poate continua pe durata mai multor luni și ani. Cu timpul, reacția inflamatoare puternică, ce însoțește migrația ouălor, conduce la deformarea și distrugerea pereților organelor interne.
Descrierea amănunțită a tuturor complicațiilor posibile ale schistosomiazei depășește cadrul acestui articol. Considerăm că oamenii care planifică o călătorie în zone ce se caracterizează printr-o răspândire largă a acestei infecții, trebuie să știe doar că este vorba de o boală foarte gravă și că, prin urmare, trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a preveni contaminarea.
Ce trebuie făcut în cazul în care v-ați putut contamina? Ce analize și investigații poate propune medicul pentru a depista schistosomiaza?
Dacă dvs. sau cineva din rudele dvs. v-ați putut contamina cu schistosomiază, mergeți de urgență la medicul infecționist sau parazitolog.
În funcție de timpul care a trecut după contaminarea posibilă, medicul v-ar putea propune să dați câteva analize.
Testul principal în diagnosticarea schistosomiazei este analiza urinei și scaunului la ouă de schistosome.
Ce tratament e necesar în caz de infestare cu schistosome?
În prezent, medicamentul de bază în tratamentul schistosomei este praziquantelul (v. instrucțiunile de utilizare ale praziquantelului). Acest medicament acționează asupra tututor varietăților (speciilor) de schistosome.
Pentru a spori eficiența tratamentului, medicul v-ar putea recomanda o terapie combinată: praziquantel + artesunat.
Cum să înțeleg dacă tratamentul m-a ajutat?
Pentru a vă asigura că tratamentul a fost eficient și că toți viermii adulți au fost nimiciți, medicul v-ar putea propune, după încheierea curei de tratament, să mai efectuați o dată analiza urinei și a scaunului la ouă de schistosome.
La mulți oameni, analiza repetată arată că ouăle continuă să se elimine din organism, deși larvele din interiorul acestora au murit. Acest lucru este normal și poate dura timp de câteva luni (este vorba de ouăle pe care schistosomele au reușit să le depună înainte de începerea curei).
Dacă testul va arăta că ouăle conțin larve vii, tratamentul va trebui repetat.
Cum pot preveni contaminarea cu schistosome?
Pentru a preveni contaminarea cu schistosomiază, trebuie să excludeți orice contact cu apa în bazinele cu apă dulce. Nu trebuie să vă scăldați, să pescuiți, să spălați rufele în apele sălbatice sau să beți apă din bazinele acvatice respective, chiar dacă vi se pare că aceasta este absolut curată.
În caz de contact accidental al pielii cu apa, trebuie să vă spălați cât mai urgent pielea cu apă curată, să o uscați foarte bine cu prosopul și să o frecați cu spirt sau cu alte substanțe dezinfectante.
Recomandările suplimentare de protecție împotriva helminților
Le recomandăm tuturor cititorilor noștri să facă cunoștință cu ghidul nostru special privind Helminții la copii și adulți. Tratamentul și profilaxia. Din acest ghid, veți afla cu ce helminți se mai poate infesta omul de la animalele domestice și sălbatice, prin carnea de animale și de pește, prin apă sau prin sol, și ce ați putea face pentru a preveni acest lucru. În același ghid, veți găsi trimiteri la materiale suplimentare, utile tuturor oamenilor care planifică o călătorie în țări cu climă tropicală. |
- Center of Disease Control and Prevention (CDC). Schistosomiasis